Український Дім представив виставку – шлях через сучасне українське мистецтво років Незалежності

виставка
9 вересня Український Дім представив знаковий виставковий проект «30х30. Сучасне українське мистецтво» у межах програми національного центру, присвяченої 30-ти річчю Незалежності України.

«30х30. Сучасне українське мистецтво» — це експозиція з 30 робіт, які відображають та представляють українське мистецтво у період 30 років Незалежності країни.

Виставка базується на дослідженні мистецтвознавця Валерія Сахарука, яке стало основою для створення однойменної книги. Презентація видання відбудеться під час виставки.

Особливістю проєкту є рівнозначність художніх творів та кураторського тексту у виставковому просторі.

«Проєкт «30х30», який національний центр представляє у межах програми до 30 річниці Незалежності України, є знаковою подією як для історії сучасного мистецтва, так і для Українського Дому, важливим вектором діяльності якого є підтримка та презентація кураторських досліджень.

Формат 30х30, з яким працює куратор Валерій Сахарук, у своїй ніби-то простій формі, коли мистецтвознавець наділяє одну роботу правом ретранслювати ключові течії відповідного року, - є викликом автора, що розставляє важливі акценти, створює діалог та дискусійне поле для широкого кола наших відвідувачів», – розповідає директорка Українського Дому, Ольга Вієру.

30 років Незалежності – не надто великий термін, але достатній для того, аби підвести певну межу. Мистецтво нерозривно пов’язано з різними соціальними процесами, які відбуваються у суспільстві. Дана лінія влучно прослідковується у проекті «30х30. Сучасне українське мистецтво», який є не лише художньою виставкою, а й глибоким зануренням в історію.

За кожним твором, представленим на виставці, стоїть видатна особистість, з якою пов’язані неповторність манери, стилю, а то й цілого художнього напрямку. Серед авторів виставки – наші сучасники та художники, які вже пішли з життя, – Олег Голосій, Микола Трох, Федір Тетянич, Олександр Гнилицький, Стас Волязловський, Олександр Ройтбурд. Твори одних сформували образ радикальних 1990-х, інші викривають розгубленість нульових, а заангажованість 2010-х знайшла вираз у роботах молодих авторів.

Відкриття виставки почалось з виступів директорки Українського Дому Ольги Вієру, куратора проєкту Валерія Сахарука, автора ідеї та керівника проєкту Ігоря Абрамович,  та партнера проєкту Руслана Тимофєєва.  Після закінчення офіційної частини, мистецтвознавець Валерій Сахарук провів кураторську екскурсію для всіх запрошених гостей. За словами Валерія, проєкт «30х30. Сучасне українське мистецтво» є виставкою-шляхом, яка проводить відвідувачів через роки Незалежності нашої держави. А головними зупинками на цій дорозі є роботи українських митців.

«Цей проєкт нагадує мені той масштабний проект, який був представлений в Українському Домі у 1994 році. Називався він «Мистецькі імпресії». Тоді тут також були представлені роботи відомих українських художників», — зазначив Валерій Сахарук. Для куратора простір Українського Дому має неабияке значення, адже це не перша творча співпраця Валерія та Українського Дому.

Валерій Сахарук — відомий український мистецтвознавець, куратор, автор каталогів, альбомів та монографічних досліджень, присвячених українському мистецтву ХХ - ХХІ століть. Біографія митця тісно пов’язана з Українським Домом. З 1993 по 1995 рік Валерій був керівником та куратором першої державної галереї сучасного мистецтва «Аліпій», яка розміщувалась в стінах національного центру. В 2004 році Валерій ненадовго повернувся в Український Дім вже як керівник арт-проєктів. А в 2021 році мистецтвознавець разом з національним центром представив новий виставковий проєкт «30х30. Сучасне українське мистецтво».

«Сучасне мистецтво — це акумулятор життєздатних, аванґардних ідей та образів сучасності, та водночас — інтроспективний погляд на себе, свою історію, традиції, світогляд. Вчитися розуміти українське мистецтво, любити його — в цьому має полягати наша глобальна стратегія», — коментує керівник проєкту, засновник платформи ABRAMOVYCH.ART  Ігор Абрамович.

На виставці представлені роботи українських художників, серед яких «Супутник» Арсена Савадова, «Роксолана» Олега Тістола, «Козак Мамай» Олександра Бабака, «План втечі з Донецької області» Романа Мініна та інші знакові для історії сучасного українського мистецтва роботи.

Відкриття виставкового проєкту «30х30. Сучасне українське мистецтво» відвідали і сами митці, серед яких Назар Білик, Арсен Савадов, Павло Маков, Василій Цаголов, Анатолій Криволап, Анна Звягінцева.

Проєкт підтримав засновник інвестиційного фонду Adventures Lab Руслан Тимофєєв. Бізнесмен вважає, що сучасне українське мистецтво має бути почутим і побаченим.

«Ідея проєкту зацікавила мене ще під час її обговорення з Валерієм Сахаруком та Ігорем Абрамовичем. Це унікальна виставка та унікальна книга, що передають індивідуальний погляд авторів крізь усі роки Незалежності України. Події такого масштабу потрібні нашій країні. Ця свобода пошуку, властива для сучасного мистецтва, це те, що надихає мене як підприємця, і захоплює як колекціонера», – поділився враженнями партнер проєкту, засновник венчурного інвестиційного фонду Adventures Lab, Руслан Тимофєєв.

Графік роботи виставки: 10-29 вересня з 11:00 до 20:00, понеділок – вихідний.

Вартість квитка: 80 грн – повний та 50 грн – пільговий. Квитки можна придбати у касі Українського дому або на сайті Kontramarka.ua.

Організатор проєкту: Національний центр «Український дім»

Автор ідеї та керівник проєкту – Ігор Абрамович

Партнер проєкту – Фонд Руслана Тимофєєва

Проєкт реалізується у співпраці з ABRAMOVYCH.ART

За сприяння ГО «Платформа культурних ініціатив»

Кухар и Стоянов
Предыдущий материал

5 причин посетить гала-концерт балета с участием Екатерины Кухар и Александра Стоянова

око
Следующий материал

Етнокінофест ОКО встановлює рекорд

Новости партнеров